Voorbereiding
De dag-tot-dag communicatie gebeurt hoofdzakelijk via mail of onze WhatsApp groep. Vanaf woensdag houden we het weerbericht voor het weekend in het oog. De bevoegde clubleden zullen tevens de relevante NOTAMs, weervoorspellingen en andere praktische informatie doorsturen aan de overige clubleden. Ten laatste de avond ervoor bepalen we of de omstandigheden het toelaten de lierdag te organiseren.
Wie geen lid is, maar een keer wil komen kijken, meevliegen, of gewoon de sfeer opsnuiven dient minstens 2 weken op voorhand contact op te nemen met de club: o.w.v de veiligheidsvoorschriften moeten we alle bezoeker op voorhand aanmelden door een kopie van hun identiteitskaart door te sturen naar de verantwoordelijke instanties. Zonder registratie kan je op geen enkele manier toegang krijgen tot de basis! Nieuwe leden en bezoekers dienen zich aan te melden aan het wachtlokaal en begeleid door een bestaand lid de basis te betreden. Zorg dus dat je de nodige informatie tijdig doorgeeft en zo geen mooie vliegdag moet missen!
Typisch Dagprogramma
Een lierdag begint typisch rond 10h. We melden ons aan op de basis en begeven ons naar de shelter van de club op de basis. Vooraleerst beginnen we met de nodige praktische zaken: dit omvat o.a. een actuele weeranalyse, controle van het materiaal, het overlopen van de nodige protocollen, communiceren rond de status van het luchtruim en parallelle activiteiten op de basis, het meedelen van uitzonderlijke situaties, etc…
Daarna begeeft iedereen zich naar hun posities: de piloten maken zich klaar voor vertrek, de lierman zet de lier gereed, en de lierkabel wordt uitgereden door een ander clublid. Na het overlopen van de startprocedure, lieren we piloten op. We doen niet aan traplieren, we beschikken immers over bena 3km piste (in de overwegende windrichting) en als de omstandigheden het toelaten lieren we je wel tot juist onder het luchtruim plafond! Hoe lang je vliegt, hangt natuurlijk van jezelf alsook de condities af: op een goede dag zijn vluchten van een uur geen uitzondering (zoals je kan zien op xcontest)!
De lierdag eindigt als ze gedaan is: dit staat in functie van de goesting van de piloten, evolutie van het weer, tijd van het jaar en/of andere factoren. We ruimen samen alles op en controleren nog eens extra dat er geen materiaal achterblijft op het vliegveld, aangezien deze de dag erop terug gereed moet zijn voor de militairen! Na nog gezellig even nababbelen over een fris drankje, ronde we voldaan de lierdag af.
Materiaal
- Je moet steeds je identiteitskaart tonen en inchecken als je de basis binnen wil. Hou hier rekening mee wanneer je op cross-country vlucht vertrekt!
- Alle piloten worden verwacht al hun eigen vliegmateriaal mee te nemen. Dit omvat parapente, delta, harnas, radio, lierbeugel, instrumenten, aangepaste kledij, etc…
- Voor nieuwe leden zijn er een beperkt aantal lierbeugels en radios beschikbaar.
- We doen niet aan traplieren, een ‘gewone’ lierbeugel volstaat (meer info ter plaatse).
- De club biedt het gedeelde materiaal aan dan vereist is voor de lieractiviteiten. Dit omvat de lier, plaatselijke radio, quad om de kabel mee uit te rijden, brandstof. Het gewone gebruik van dit materiaal zit verrekend in het jaarlijks lidgeld.
- Je kan je materiaal veilig achterlaten in de shelter.
- Je brengt je eigen eten en drinken mee, aangezien we een hele dag buiten op het vliegveld zijn.
- Er is een frigo met frisse drankjes in de shelter, die door/voor de clubleden bijgevuld wordt.
Verzekering
- Avia Airsport biedt zelf geen persoonlijke verzekeringen aan.
- Om te mogen deelnemen aan de vliegactiviteiten, moet je lid zijn bij de BVVF en een BA luchtvaart verzekering hebben. Voor meer informatie kan je terecht op de site van de BVVF.
- Informeer jezelf over de beperkingen van je ongevallenverzekeringen: sommige verzekeraars dekken luchtsporten zoals parapente, delta of zweefvliegen niet en categoriseren ze als ‘gevaarlijke activiteiten’.
- We adviseren je om je eigen materiaal te verzekeren.